Onderhoud

UW MEUBELS LANGER MOOI EN SCHOON

Meubels houdt u lang mooi en hygiënisch door een goed reinigings- en onderhoudsprogramma. Design on Stock adviseert u om onderstaande tips toe te passen voor nog meer plezier van je meubels.

DAGELIJKS ONDERHOUD

Direct daglicht vermijden
Onder invloed van daglicht verkleurt elke bekleding na verloop van tijd in meer of mindere mate. Het beste is om direct daglicht op meubelen zoveel mogelijk te vermijden. Ook voor houten meubels geldt dat direct daglicht ervoor zorgt dat het hout kan verkleuren. Het is daarom verstandig om meubels zo te plaatsen dat het daglicht er niet teveel grip op krijgt.

Stofzuigen: één keer per week
Stofdeeltjes komen overal terecht. Ook in meubels! Op meubels is stof slecht te zien waardoor veel mensen onderhoud uitstellen. Wij raden aan om meubels vanaf de aankoop één keer per week te stofzuigen met een lage zuigkracht en om hiervoor een mondstuk met zachte borstel te gebruiken die alleen voor dit doel wordt gebruikt. Zorg ervoor dat het mondstuk geen uitsteeksels heeft die de stof of het leer kunnen beschadigen. 

Stoffen bekleding: 

Strijk voorzichtig over de bekleding. Bij stoffen met een vleug altijd met de vleug mee zuigen. Op deze manier verwijder je ook stofdeeltjes zoals zand die op termijn slijtage veroorzaken. Gebruik hiervoor een mondstuk met zachte borstel die alleen voor dit doel wordt gebruikt. Zorg ervoor dat het mondstuk geen uitsteeksels heeft die de stof kunnen beschadigen.

Leren bekleding:
Verwijder eerst het stof door middel van een zachte doek waarmee u licht draaiende bewegingen maakt. Daarna kunt u gebruikmaken van een stofzuiger. Gebruik hiervoor een mondstuk met zachte borstel die alleen voor dit doel wordt gebruikt. Zorg ervoor dat het mondstuk geen uitsteeksels heeft die het leer kunnen beschadigen.

Meubels met hout of kurk:
Stof hout en/of kurk af met een droge, zachte doek. Dat is voldoende voor het algemene, regelmatige onderhoud.

Let op scherpe of harde voorwerpen en klittenband
Veel stoffen en leer zijn gevoelig voor scherpe voorwerpen zoals gespen, nagels van huisdieren en ringen. Deze voorwerpen kunnen de bekleding blijvend beschadigen. Ook klittenband bevat haakjes die onherstelbare schade kunnen veroorzaken. Let dus op bij kinderschoenen met klittenband. Zware, harde of scherpe voorwerpen kunnen uiteraard ook deukjes of krassen veroorzaken in hout.

VLEKKEN

Eerste hulp bij vlekken op stof 
Vlekken dient u in het algemeen direct te verwijderen. Verwijder vaste bestanddelen zo veel mogelijk met een lepel. Gebruik hiervoor nooit een mes of iets anders scherps. Plaats daarna, met uitzondering van op vervilte stoffen, een lichtvochtige theedoek met onthard water (bronwater) op de vlek en laat die drogen. De theedoek trekt door zijn absorberende werking zo veel mogelijk van de vlek uit de bekleding. Werk altijd van naad tot naad. Herhaal dit totdat de vlek niet meer afgeeft. Als u een reinigingsmiddel gaat gebruiken, probeer het middel dan eerst uit op een onzichtbare plek.

Let op: nooit gaan wrijven of deppen op de vlek. Hierdoor ontstaan onherstelbare beschadigingen van het weefsel.

Verder behandelen:
Als de vlek is opgedroogd, laat u dan eerst goed informeren voordat u aan de slag gaat. Verkeerde reinigingspogingen leiden vaak tot ergere schade. Vooral wol en synthetische stoffen zijn niet bestand tegen bepaalde reinigingsmiddelen en kunnen de structuur van de stof veranderen. Gebruik dus nooit een willekeurig sopje van Ossengalzeep, Groene Zeep of een ander reinigingsmiddel. Als u twijfelt over de samenstelling van de stof neem dan contact met ons op. Als u een reinigingsmiddel gaat gebruiken, probeer het middel dan eerst uit op een onzichtbare plek. Laat na reiniging de meubelstof volledig drogen voordat u het meubel weer in gebruik neemt.

Eerste hulp bij vlekken op leer 
Let op: nooit sterk wrijven op de vlek. Maak de vlek vanuit het midden voorzichtig schoon met een zachte doek die u alleen voor uw leren meubels gebruikt en afgekoeld gekookt of gedestilleerd water. Gebruik nooit chemicaliën, huishoudreinigingsmiddelen, een kleurmiddel of dergelijke, maar een neutraal onderhoudsmiddel. Wij raden voor alle leersoorten met uitzondering van Dayton, Cera, Cabo, Loxton en Bayu het leeronderhoudsmiddel Clean & Care aan.

Eerste hulp bij vlekken op hout en kurk
Neem op hout en kurk gemorste vloeistoffen direct op. Hout en kurk reageren slecht op veel ‘nattigheid’ bij de schoonmaak, verwijder vlekken met een licht vochtige doek. Gebruik geen schuurmiddelen of meubelglans-middelen. De bijzettafels met inlay hout of kurk zijn voorzien van beits, grondlak en aflak. Deze afwerking zal het eerste vuil tegenhouden.